Uzakdoğu firması Xiaomi, akıllı cep telefonu piyasasında Çin’in Apple’ı olarak adlandırılıyor. Sektöre kısa süre önce merhaba diyen Xiaomi marka akıllı telefonlar gerek tasarımları gerek performanslarıyla dünya çapında tanınırlığa ve kullanıcıya ulaştı.

Son yılların en çok konuşulan markası Xiaomi hakkında az bilinen gerçeklere yakından bakacağız.  İşte Xiaomi hakkında bilinmeyenler ve merak edilenler…

Xiaomi hakkında az bilinen en dikkat çekici gerçek, şirketin reklam vermeden büyümeye devam etmesi. Hızla büyümeye devam eden Xiaomi’nin çok yakında bir tarihte dünya devleti Apple ve Samsung ile yarışabilecek konuma gelmesi bekleniyor. Peki, Xiaomi reklam vermeyip, sürekli büyümeyi ve kullanıcı sayısını artırmayı nasıl başarıyor?

Xiaomi “Önce Müşteri Memnuniyeti” dedi

Aslında Xiaomi’nin CEO’su 2018 yılında bu sorunun yanıtını verdi. Xiaomi firması 2018 yılında yıllık karının hiçbir zaman %5’i geçmeyeceğini ilan etti. Firma, bu iddia ile yetinmeyerek işi daha da ilerletti ve %5’in üzerinde kar elle ettiğinde, bu miktarı inovasyona ayıracağını açıkladı.

Kısaca Xiaomi markası düşük fiyata kaliteli akıllı telefon üretmeyi prensip edinerek; “önce müşteri memnuniyeti” dedi.

Xiaomi’nin Guinnes Rekorlar Kitabı’na girdiğini biliyor muydunuz?

2015 yılında 24 saat içinde sadece tek bir platformda 2 milyon 112 bin 10 adet ürün satışı gerçekleştirildi. Xiaomi’nin buradaki başarısı rakamın büyüklüğünün yanı sıra, sadece cep telefonundan ibaret olmaması.

Xiaomi, 2015 yılındaki satış rekorunda 770 bin adet akıllı ev aleti, 247 bin adet akılı priz, 280 bin adet Mi band ve 38 bin adet de televizyon satıyor.
“Kara Cuma” kampanyasında satış rekoru kıran Xiaomi, o tarihte kasasında 420 milyon dolar gibi bir rakam koydu.

Xiaomi’nin sadece alan adı satın almak için servet harcadığını biliyor muydunuz?

Çinli şirket mi.com uzantılı alan adı için 3,6 milyon dolar para harcadı. Xiaomi’nin telaffuzu ülkemizde olduğu gibi dünyanın farklı noktalarında da oldukça zor.


Normalde Xiaomi adı üzerinden yayın yapan şirket, globelde mi.com’u kullanıyor. Şirket, mi.com uzantısını 3,6 milyon dolara satın alarak, büyük bir yatırıma imza atıyor.

Xiaomi’nin Google ile bağlantıları

Xiaomi’nin kısa sürede bu kadar büyümesinin arkasındaki bir diğer etken, Google ile arasındaki güçlü bağlantılara dayanıyor.


9 kişilik Xiaomi yönetim ekibinin 3’ünün eski Google çalışanı olduğunu biliyor muydunuz? Google’dan ayrılarak Xiaomi’ye geçen bu 3 yönetici, beraberinde yüksek teknoloji ve iyi ilişkileri de getirince ortak projeler bir bir hayata geçti.

Xiaomi Telefonlarca Casus Yazılım Krizi

Yakın tarihte yaşanan Huawei telefonlarda casus yazılım krizinde ABD’nin başını çektiği bazı ülkeler firmanın casus yazılım kullandığını açıklamıştı ve yaptırım kararı almıştı. Benzer olayın aynısı 2014 yılında da yaşanmış ve Xiaomi cihazlarda casus yazılım tespit edilmişti.

Xiaomi’nin RedMi Note ve RedMi 1S cihazlarda casus yazılım ortaya çıkmış fakat dünya genelinde kullanıcıları etkilememişti. Bu durum sadece Çin, Tayvan ve Hong Kong’da görüşmüş ve şirket casus yazılımı temizlemeyi başarıyor.

Xiaomi, Çin’in Apple’ı mıdır?

ABD piyasasında nasıl Apple başroldeyse, Çin piyasasında da başrolde Xiaomi’yi görüyoruz. Xiaomi ile Apple arasındaki benzerlik hem teknoloji açısından hem de mağaza dizaynı açısından çok yakındır. Xiaomi’nin mağazalarını yakından incelediğinizde konsept olarak Apple ile çok benzer olduğunu fark edeceksiniz. Hatta şirketin CEO’su Lei Jun’un ürün tanıtımı ve giyip tarzı olarak Apple’ın kurucusu Steve Jobs’a benzetildiği de konuşuluyor.

Xiaomi Reklamlara Para Harcamıyor

Xiaomi’nin en ilginç özelliği ise bu kadar büyük paralar kazanan şirketin, reklama para harcamadan bu geliri elde etmesi.
Xiaomi firması geleneksel pazarlama kanalları olarak bilinen televizyon reklamlarına sıfır bütçe ayırıyor. Bunun en temel nedeninin sadece %5 karla satılan düşük maliyetli kaliteli telefonlar olduğu düşünülüyor.

Televizyonda reklam maliyetlerini göz önünde bulunduran şirket, reklama bütçe ayırmak yerine düşük fiyata ürün üreterek; kullanıcı memnuniyetini öncelikli hedef olarak belirliyor.

Xiaomi’nin Logosu ne Anlama Geliyor?

Xiaomi’nin logosunun anlamı farklı şekillerde yorumlanabiliyor. Bazılarına göre logon ilk iki harfi olan “Mİ” “Mission Impossible” yani imkansız görev anlamında. Bazılarına göre ise logoyu ters çevirdiğinizde ortaya çıkan Çince karakterler kap demek.

Puanımız
Bizi Puanla!
[Total: 0 Ortalama: 0]